Mit tehetek a fejbőr psoriasisával? A

Mit tehetek a fejbőr psoriasisával? A

fejbőr psoriasis krónikus gyulladásos állapot, amely pikkelyes, viszkető és gyakran fájdalmas skálákat okoz a fejbőrön. Van azonban sok olyan sampon, amelyet az ember használhat, és orvosolható, hogy megpróbáljanak segíteni a tünetek enyhítésében.

A fejbőr psoriasis tünetei enyhe és súlyos között lehetnek. Ha valaki nem kap kezelést, akkor hajhulláshoz vezethet.

Az otthoni gyógymódok és a samponok sokfélesége csökkentheti a fejbőr psoriasisához kapcsolódó fájdalmakat és viszketést, felgyorsíthatja a gyógyulási folyamatot, és megakadályozhatja a hajhullást.

A fejbőr psoriasis kezelése azonban bonyolult lehet. Előfordulhat, hogy egy személynek kipróbálnia kell számos kombinációt és kezelést, mielőtt megtalálja azt, amely számukra működik.

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogyan lehet felismerni a fejbőr psoriasisát, mi okozza azt, és hogyan lehet a legjobban kezelni.

samponok a fejbőr psoriasisához

A fejbőr psoriasis kezelése nehéz lehet a bőr érzékenysége és a haj jelenléte miatt. A kezelés célja a plakkok eltávolítása és a viszketés megnyugtatása.

Lehetőség van egy psoriasis-meghibásodó sampon elkészítésére. Az emberek kipróbálhatják a psoriasis-barát összetevők, például almaecet vagy teafaolaj keverését a szokásos samponjukkal.

Ez szelíd, házi psoriasis gyógyszerként szolgálhat. Ez azonban általában csak hatékony intézkedés a fejbőr psoriasis nagyon enyhe bemutatásakor.

samponok, amelyek szalicilsavat vagy szén kátrányt tartalmaznak, a pulton keresztül rendelkezésre állnak. Ezek segíthetnek az embereknek az enyhe fejbőr psoriasis kezelésében. Ezek krémek, krémek és kenőcsök formájában is kaphatók.

Használjon meleg vizet, hogy a plakkokat lágyabbá tegye, mielőtt samponokat vagy kenőcsöket alkalmazna. Később fésülje a hajat egy szelíd körkörös mozgással. Ez segíthet eltávolítani a plakkokat a fejbőrből.

Házi vagy boltban vásárolt, minden psoriasis samponnak tartalmaznia kell a következő összetevőket (de nem kombinálva), hogy hatékony legyen:

szalicilsav

A szalicilsav olyan gyógyszer, amely segíti a bőrhéjat. Ez eltávolíthatja a psoriasis mérlegeket is, és elősegítheti a bőrfoltok gyorsabb gyógyulását.

Az erősebb kezelések több szalicilsavat tartalmaznak. Ez azonban irritálhatja a bőrt. Lehet, hogy az emberek meg akarják próbálni egy olyan termékkel kezdeni, amelynek viszonylag alacsony a szalicilsav -tartalma, és fokozatosan növeli az erőt annak alapján, hogy a bőrük hogyan reagál rá.

A szalicilsavat tartalmazó samponokat más fejbőr psoriasis -kezelések, például aktuális kortikoszteroidok is támogatják.

Néhány más sav, beleértve a glikolsavat és a tejsavat, szintén segítheti a bőrhéjat. Ugyanakkor, hasonlóan a szalicilsavhoz, magasabb koncentrációban irritálhatják a bőrt.

ketokonazol

A ketokonazol egy gombaellenes szer, amely segíthet a psoriasishoz kapcsolódó száraz, pikkelyes bőrben. A ketokonazolot tartalmazó samponok segíthetnek mind a korpás, mind a psoriatikus plakkok eltávolításában.

Néhány fejbőr psoriasisban szenvedő embereknél nagyobb a gombás fertőzések kockázata, mint azok, akiknek nincs állapota. A ketokonazol egy különösen hasznos összetevő, amely megvédi a fejbőr fájdalmas élesztőfertőzéseket.

Szelén -szulfid

Ez egy olyan előkészítés, amelyet az emberek számos olyan állapot kezelésére használnak, amelyek befolyásolják a bőrt, beleértve a hiperkeratózist és a seborrheikus dermatitist.

A kutatás kimutatta, hogy a szelén -szulfid hatékony a fejbőr psoriasis kezelésében.

Tar

Néhány ember szén kátrányt használ a psoriasis kezelésére, beleértve a fejbőr psoriasist. Noha a kutatók további tanulmányokat végeztek a szénkátrány és a psoriasis területén, a fenyő kátrányos szappanok és a samponok is működhetnek.

A fejbőr kátrányszappannal is mosható. A szappan azonban erős, megkülönböztetett illata van, és irritálhatja a bőrt. Az egyik 2016 -os áttekintés arra a következtetésre jutott, hogy a szénkátrány használatának bizonyítéka még nem elég erős ahhoz, hogy megerősítse annak előnyeit.

Az embereknek alacsony koncentrációval kell kezdeniük, és erősebb képletekig kell dolgozniuk. Fontos azonban, hogy az emberek ellenőrizzék az orvossal a maximális erőt, amelyet használniuk kell.

topikális kezelések

Ha a samponok és az enyhébb kezelések nem hatékonyak, az orvos fontolóra veheti az intenzívebb helyi kezelés felírását, beleértve:

  • kalcipotrién ( Dovonex), amely a D-3-vitamin szintetikus formája, amely segít a sejtek növekedésének lassításával, a lecsökkentési mérlegek csökkentésével és a léziók méretének csökkentésével
  • A kalcipotrién és a betametazon-dipropionát (Taclonex), amely segíthet. Tegye a sérüléseket, csökkentse a bőrsejtek termelését, megszabaduljon a mérlegektől és nyugtassa meg a viszketést
  • Antralin (Zithranol-RR), amely elősegíti a bőrsejtek lassú termelését
  • Tazarotén (Tazorac), amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amely, amelyben egy aktuális retinoid, amely segít csökkenteni a bőrsejtek növekedésének sebességét

Az orvos is figyelembe veheti a szisztémás terápiákat. Ezek olyan gyógyszerek, amelyek befolyásolják a test számos rendszerét, és az autoimmun aktivitást célozzák meg a psoriasis gyökérében.

Ezeket azonban csak a fejbőr psoriasis nagyon súlyos esetekben javasolják, amelyek nem reagálnak más kezelésekre.

A kezelés kevésbé lesz hatékony, ha egy személy ugyanazt a gyógyszert használja hosszú ideig. Előfordulhat, hogy az orvosnak meg kell változtatnia kezelési rendjét, ha ez a helyzet. Az emberek a legjobb hosszú távú eredmények elérése érdekében elforgathatják a kezelések kombinációját.

Otthoni gyógyszerek

Nincs otthoni orvoslás önmagában a fejbőr psoriasisát. Bizonyos természetes és alternatív kezelések azonban javíthatják a psoriasis léziók megjelenését, hidratálhatják a bőrt és megnyugtathatják a viszketést, amikor egy személy a hagyományosabb kezelések mellett használja őket.

A Nemzeti Psoriasis Alapítvány a psoriasis következő gyógynövényes gyógymódjait javasolja:

kurkuma

Egyes patkányok kutatása azt sugallta, hogy a kurkuma csökkentheti a psoriasishoz kapcsolódó gyulladást.

A 2018-as randomizált kontrollos vizsgálat azt sugallta, hogy a kurkuma tonik gyulladásgátló hatásokkal jár azokban, akik fejbőr psoriasisban szenvednek. A tanulmány szerzői kielégítő eredményeket jelentettek, amelyek alátámasztják a kezelésként való felhasználását.

almaecet

almaecet segíthet a viszketés enyhítésében. Az emberek vásárolhatnak egy palackot a boltból, és hetente néhányszor alkalmazhatják a fejbőrre.

Ha az almaecet égő szenzációt okoz, öblítse le azt, miután megszárad, vagy 1: 1 -et hígítja vízzel. Azok az emberek, akiknek a bőre repedt és vérzés, nem szabad kipróbálni ezt a gyógyszert.

Holt tengeri sók vagy epsom sók

Az emberek megpróbálhatják ezek egyikét a meleg fürdővízzel keverni, és kb. 15 percig áztathatják az oldatot.

A sók segíthetnek az embernek a mérlegek eltávolításában és a viszketés enyhítésében. Azoknak az embereknek, akik megpróbálják ezt a gyógyszert, ne felejtsük el, hogy utána hidratálják a területet.

aloe vera

Az aloe vera egy növényi forrásból származó gél, amely segítheti a vörös bőr megnyugtatását és csökkentheti a psoriasisban szenvedő emberek méretezését.

Kerülje el az orális aloe -kiegészítők szedését, mivel ezek nem nyújtanak előnyt, és egészségügyi kockázatokat hordozhatnak.

zab vagy kolloid zabliszt

zab megnyugtathatja az irritált bőrt, és segíthet a fejbőr rendkívül száraz plakkjaiban.

A legtöbb ember számára a környezeti tényező fáklyát vált ki az immunrendszerben, ami a psoriatikus plakk foltjait fejlődik ki.

A kiváltók az emberek között változnak, de a gyakori kiváltók között szerepel:

  • Bőr sérülések
  • Néhány gyógyszer
  • fertőzések

Néhány ember azt is észreveszi, hogy psoriasis tüneteik súlyosbodnak bizonyos ételek fogyasztása után vagy allergiák eredményeként. A kutatások azonban még nem bizonyították, hogy ezek a tényezők kiválthatják a psoriasist.

Érdemes megjegyezni, hogy a környezeti kiváltók önmagukban nem okoznak psoriasist. A psoriasis genetikai hajlam nélküli emberek nem fejlesztik ki, még akkor sem, ha megtapasztalják ezeket a kiváltókat.

A következő szakaszokban lefedjük azokat a különféle samponokat és otthoni gyógyszereket, amelyeket a fejbőr psoriasisban szenvedő emberek kipróbálhatnak.

Mi a fejbőr psoriasis?

A psoriasis az autoimmun állapotok egy csoportja, amely befolyásolja a bőrt. Az autoimmun körülmények miatt az immunrendszer rossz sejteket céloz meg, vagy túlreagál a ártalmatlan triggerekre.

Psoriasis esetén az autoimmun veniselle amazon További információ itt aktivitás miatt a bőrsejtek a szokásosnál gyorsabban növekednek, mérlegeket és sérüléseket hozva létre a bőrön. A léziók megjelenése a psoriasis típusától függ.

Az egyetlen psoriasis típusa, amely befolyásolja a fejbőröt, a plakk psoriasis.

A fejbőr psoriasis leggyakoribb tünetei a következők:

  • Mérlegek a fejbőrön: ezek lehetnek könnyűek, finomak vagy vastagok és ropogósok. Lehet, hogy a mérlegfoltok kicsik lehetnek, vagy lefedhetik a teljes fejbőröt.
  • Psoriasis plakkok a test más területein: A skálák elterjedhetnek a fejbőrről, az arcra vagy a nyakra terjedve. A test távoli részeiben is kialakulhatnak.
  • Hajváltozások: Súlyosabb esetekben a hajhullás, a haj textúrájának változásai vagy a foltos haj alakulhat ki.

A fejbőr psoriasis nem különálló psoriasis. Az összes psoriasisban szenvedő emberek körülbelül fele plakkokat alakít ki a fejbőrükön.

Outlook

Bár a samponok és az otthoni gyógyszerek javíthatják a fejbőr psoriasis megjelenését, nem gyógyítják meg a mögöttes állapotot. A javítások továbbra is visszatérnek, és minden egyes felpattanással rosszabbodhatnak.

kezelés nélkül a psoriasis súlyos szövődményekhez vezethet, például szívbetegség és bizonyos típusú rák, beleértve a fej- és nyakrákot és az emésztőrendszer rosszindulatú növekedését.

A psoriasissal élve befolyásolhatja az ember önértékelését, és depressziót vagy szorongást okozhat. Ezért a psoriasisban szenvedő emberek kipróbálhatnak néhány pozitív megküzdési stratégiát, hogy javítsák jólétüket.

Azoknak az embereknek, akiknek a psoriasis tüneteit a fejbőrön tapasztalják, orvosi ellátást kell kérniük. A szisztémás és aktuális kezelések széles skálája lelassíthatja az állapot előrehaladását.

Q:

Hol lehet még kialakulni a plakkok?

A:

A fejbőr psoriasis a plakk psoriasis egyik formája. A plakk psoriasis előfordulhat a test bármely részén, de leggyakrabban a könyökön, térdén és az alsó háton jelenik meg. A plakkok az arcon is kialakulhatnak, különös tekintettel az orrra, a szemöldökre és az orr oldalára.

Az orvosok osztályozzák a súlyosságot és döntenek a kezelésekről annak alapján, hogy a test mekkora részét fedik le.

A válaszok orvosi szakértőink véleményét képviselik. Minden tartalom szigorúan információs, ezért nem szabad orvosi tanácsadásnak tekinteni.

Olvassa el ezt a cikket spanyolul.

Contents