Lagja e avionit: çfarë është dhe si ta mposhtni atë

Lagja e avionit: çfarë është dhe si ta mposhtni atë

Lagja e avionit shkakton çështje të lodhjes dhe gjumit pasi një person udhëton me shpejtësi nëpër zonat kohore. Simptoma të ngjashme mund të ndodhin nëse një individ ka një çrregullim të gjumit ose puna e tyre ndërruese prish gjumin e tyre.

Lagja e avionit është një çrregullim i gjumit të ritmit cirkadian, që do të thotë se përfshin prishje në orën e trupit të një personi dhe gjumi. Mund të shkaktojë lodhje dhe të ndikojë në gjumin, modelet e ngrënies, performancën, përqendrimin dhe motivimin. Mund të ndikojë gjithashtu në tretjen dhe të bëjë që një individ të ndjehet përgjithësisht i padëgjuar.

Ky artikull eksploron se çfarë do të thotë lagështia e avionëve, simptomat, si ta minimizoni atë dhe pse ndodh.

Cili është kuptimi i lagjes jet?

Lagja e avionëve mund të ndodhë kur modelet e zgjimit të gjumit të një personi shqetësohen. Kjo mund t’i bëjë ata të ndjehen të përgjumur, të lodhur, irritues, letargjikë dhe pak të çorientuar. >

Trupi mund të përshtatet natyrshëm në 1 deri në 1.5 ndryshime në zonat kohore në ditë, por simptomat mund të lindin nëse një person kalon dy ose më shumë zona kohore brenda një dite. Sa më shumë zona kohore një individ kalon në një periudhë të shkurtër, aq më e lartë është gjasat e simptomave të rënda të lagjes së avionëve.

Ky efekt ka tendencë të jetë më i madh kur udhëton drejt lindjes sesa në perëndim, ndërsa simptomat janë zakonisht më të rënda ditën pas mbërritjes në një destinacion.

Disa hulumtime më të vjetra sugjerojnë që simptomat e lagjes së avionëve mund të bëhen më sfiduese ndërsa njerëzit plaken. Kjo mund të jetë për shkak se ritmet cirkadiane ndryshojnë me moshën.

Sidoqoftë, jo të gjithë marrin lagështinë – hulumtimi sugjeron që rreth 1 në 3 persona mund të mos e përjetojnë atë.

Simptomat

Simptomat e lagjes së avionit ndryshojnë, por ato përfshijnë:

 • Vështirësi për të fjetur në kohën e gjumit
 • Problemet që zgjidhen Në mëngjes
 • Lodhja Performanca mendore dhe fizike
 • Ndryshimet në oreksin
 • Ankthi i butë
 • Një nevojë e tepërt për të urinuar gjatë natës

Mund ta ketë më të vështirë për të fjetur natën, ndërsa ata që udhëtojnë drejt perëndimit mund të zbulojnë se zgjohen shumë herët.

Individët që përjetojnë rregullisht ndërprerje në orën e trupit të tyre, gjithashtu mund të kenë një rrezik më të lartë të kushteve të ndryshme shëndetësore, megjithëse hulumtimi ende nuk e ka konfirmuar këtë teori.

Këshilla për parandalimin për Jet Lag

Mënyra më e mirë për të menaxhuar ose kufizuar lagjen e avionëve është të synoni faktorët që kontribuojnë në të, siç është koha e vakteve dhe stërvitja.

Këtu janë disa këshilla që mund të minimizojnë efektet e lagjes së avionit:

 • Shkoni në shtrat 1-2 orë më herët se zakonisht në ditët e fundit para udhëtimit.
 • Pini shumë ujë ndërsa udhëtoni dhe kufizoni marrjen e kafeinës dhe alkoolit.
 • Mbani aktiv gjatë udhëtimit duke shtrirë dhe ushtruar.
 • Mundohuni të flini kur udhëtoni kur është nata në destinacion.
 • Përdorni një maskë për sytë për të kufizuar dritën dhe për të inkurajuar gjumin.
 • Miratoni një orar të gjumit dhe orarit të duhur për destinacionin sa më shpejt të jetë e mundur pas mbërritjes.
 • Kaloni kohën jashtë, pasi drita natyrale do të ndihmojë në rregullimin.
 • Shmangni gjumin vonë në mëngjes dhe flini gjatë ditës.
 • Ushtrimi për të ruajtur gatishmërinë pas udhëtimit.
 • Nëse është e nevojshme, bëni një sy gjumë pas mbërritjes, por jo më shumë se 20 minuta.
 • Pasi të udhëtoni drejt perëndimit, kërkimi i dritës së ndritshme në mbrëmje mund të ndihmojë; Pasi të udhëtoni drejt lindjes, kërkoni dritë të ndritshme në mëngjes.
 • Në udhëtime vetëm 2-3 ditë, përpiquni të mbani të njëjtin orar të gjumit dhe të ngrënies si shtëpia.
 • Një kalkulator i lagjes së avionëve, siç është Këshilltari i Lag Lag British Airways, mund të këshillojë për balancimin e gjumit dhe ekspozimin e dritës për të minimizuar ndikimin e lagjes së avionëve pas udhëtimeve specifike.

  Shkaqet

  Lagja e avionit ka lidhje të konsiderueshme me ritmet cirkadiane.

  Cilat janë ritmet cirkadiane?

  Ritmet cirkadiane janë cikle 24-orëshe që përfshijnë proceset biokimike, fiziologjike dhe të sjelljes së trupave tanë. Ato rregullojnë aktivitetet e përditshme, të tilla si gjumi, zgjimi, ngrënia dhe rregullimi i temperaturës së trupit.

  Ekspozimi i dritës ndikon në ritmet cirkadiane dhe gjithashtu luan një rol në zhvillimin e lagjes së avionëve. Ndryshimet e zonës kohore mund të jenë një faktor në lagjen e avionëve, megjithëse njerëzit që punojnë në ndërrime mund të përjetojnë simptoma të ngjashme pa udhëtuar.

  Ora e trupit dhe truri

  Lagja germixil ku te blej e avionit duket se përfshin një ndërprerje në dy grupe të veçanta por të lidhura të neuroneve në tru. Këto neurone janë pjesë e një strukture të quajtur bërthama suprachiasmatic (SCN), e vendosur në pjesën e përparme të hipotalamusit në bazën e trurit.

  Shkencëtarët thonë se SCN përshtatet ngadalë në ndryshimet në zonën kohore ndërsa orët e tjera të trupit, ose grupet e neuroneve, përshtaten me ritme të ndryshme.

  Një nga këto grupe të neuroneve ka lidhje me gjumin e thellë dhe efektet e lodhjes fizike. Një grup tjetër kontrollon gjendjen e ëndrrave të lëvizjes së shpejtë të syve (REM) gjumi. Grupi i përfshirë në REM Sleep e ka më të vështirë të përshtatet me ciklin e ri, dhe të dy grupet, ose orët, të dalin nga sinkronizimi.

  Çfarë e vë orën e trupit nga sinkronizimi?

  Një sistem i brendshëm i mbajtjes së kohës drejton orën e trupit. Ndryshimet në ciklin e dritës së errët të sinjalit të natës dhe ditës në trupin që duhet të rregullojë. Ndryshimet në kohën e vakteve, stërvitjet dhe rutinat e tjera, gjithashtu mund të kontribuojnë.

  Situatat që mund të bëjnë që ora e trupit të dalë nga sinkronizimi përfshijnë:

 • Udhëtimi nëpër zona të ndryshme kohore dhe ndryshimet në ciklet e ditës dhe errësirës
 • duke punuar ndërrimet e natës ose ndryshimin e shpeshtë të ndërrimeve
 • Të kesh çrregullime të caktuara të gjumit

i përshtatet mjedisit të ri.

Pse është më e vështirë të udhëtosh nga perëndimi në lindje?

Kur udhëtoni drejt lindjes, simptomat mund të ndjehen më të rënda sepse trupi ka më pak kohë për tu rikuperuar. Udhëtimi në perëndim shton orë në ditë, por udhëtimi në lindje i zvogëlon ato. Si rezultat, një person ka më pak shanse të kapë gjumin, i cili mund të vonojë shërimin.

Një studim i 10 atletëve zbuloi se Jet Lag vazhdoi të ndikojë në performancën atletike deri në 4 ditë pasi udhëtoi nëpër tetë zona kohore nga perëndimi në lindje. Në të kundërt, performanca e tyre u rikuperua ndjeshëm në ditën 2 pasi udhëtoi në të kundërt.

Kur udhëtoni midis Veriut dhe Jugut, ndryshimet në sezon mund të prekin një person. Sidoqoftë, që të ndodhë lagja e avionëve, duhet të ketë një lëvizje lindje-perëndim ose perëndim-lindje. Për shembull, fluturimi direkt në jug nga agoikago në Santiago në Kili mund të shkaktojë siklet, por nuk do të çojë në lagjen e avionëve.

Alkooli dhe kafeina

Organizata Botërore e Shëndetit (WHO) rekomandon kufizimin e konsumit të alkoolit ose kafeinës gjatë ose para fluturimeve, pasi ato mund të përkeqësojnë simptomat e lagjes së avionëve.

Ata mund t’i përkeqësojnë ata duke kontribuar në dehidrim dhe duke ndikuar në cilësinë e gjumit. OBSH gjithashtu rekomandon shmangien e vakteve të rënda, pasi këto mund të shtojnë shqetësimin e një personi.

Sëmundja në lartësi, oksigjeni dhe dehidratimi

Një studim i vitit 2017 në minj gjeti një lidhje të mundshme midis niveleve mjedisore të oksigjenit dhe lagjes së avionëve.

Presioni në kabinën e një aeroplani është më i ulët se presioni në nivelin e detit, kështu që më pak oksigjen mund të arrijë në tru kur njerëzit fluturojnë. Kjo mund të rezultojë në letargji, e cila mund të përkeqësojë simptomat e lagjes së avionëve. Studiuesit sugjeruan që terapia e modulimit të oksigjenit mund të ndihmojë në uljen e efekteve të lagjes së avionëve.

A ka ndonjë trajtim?

Aktualisht nuk ka trajtim për lagjen e avionëve dhe asnjë qasje mjekësore që mund të bëjë që ora e trupit të rivendoset. Sidoqoftë, studiuesit kanë shikuar disa mundësi.

Ato përfshijnë kontrollin e ekspozimit të dritës, ndoshta me një ose më shumë nga sa vijon:

 • ilaçe kronobiotike, siç është melatonin, të cilat zhvendosin ritmet e gjumit
 • ilaçe, siç janë benzodiazepinat, të cilat u mundësojnë njerëzve të flenë ndërsa udhëtojnë
 • ilaçe stimuluese, siç është kafeina
 • ilaçe që trajtojnë apnea e gjumit dhe çrregullimet e tjera të gjumit, siç është modafinil (provigil)
 • Rregullimi i vakteve gjatë fluturimeve
 • Disa hulumtime të hershme kanë sugjeruar përdorimin e ilaçeve që synojnë gjenet që luajnë një rol në rregullimin e orës së trupit. Studimet e miut kanë treguar që kjo mund të ndihmojë, por trajtime të tilla nuk do të jenë të disponueshme për një kohë të gjatë, nëse ndonjëherë.

  Përmbledhje

  Lagja e avionëve është një çrregullim i gjumit për ritmin cirkadian që prek shumë njerëz që udhëtojnë nëpër dy ose më shumë zona kohore brenda një kohe relativisht të shkurtër. Ndodh kur ora e trupit del nga sinkronizimi me mjedisin dhe sistemet e tjera të trupit. Mund të shkaktojë lodhje, përçarje të gjumit, ndryshime gastrointestinale dhe simptoma të ndryshme të tjera.

  Njerëzit që punojnë ndërrime të natës ose kanë ndryshime të shpeshta të ndërrimit mund të pësojnë simptoma të ngjashme, të cilat gjithashtu mund të prekin individët me çrregullime të caktuara të gjumit.

  Ndërsa nuk ka ilaçe për të parandaluar ose kuruar lagjen e avionëve, menaxhimin e gjumit dhe ekspozimin e dritës dhe rregullimin e rutinës për të ngrënë dhe ushtrime mund të ndihmojë një person të përshtatet më shpejt.

 • Neurologjia/Neuroshkenca
 • çrregullimet e gjumit/gjumit/pagjumësia

Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e shqyrtuara nga kolegët, Institucionet e kërkimit akademik, dhe revistat dhe shoqatat mjekësore. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

.