Очаква се връщането им да доведе до увеличаване на местните случаи.

Очаква се връщането им да доведе до увеличаване на местните случаи.

Очаква се връщането им да доведе до увеличаване на местните случаи. Той също така призова губернатора да използва принудителни мерки, за да гарантира, че жителите ограничават събиранията си до 10 души.

Д-р Девин Шърман, който работи по белодробна и интензивна медицина в Медицински център Уилямсън, каза, че разбира защо някои жители може да възприемат по-строгите ограничения за бизнеса и жителите като наказателни, особено ако живеят в селски райони, които не са били силно засегнати от тази точка. Но с по-малко налични здравни ресурси в селските райони е важно държавата да вземе строги мерки, каза той.

„Това е силно заразно и ще докосне всяко кътче на този щат, освен ако не успеем да свършим много по-добра работа за защита на цялото население“, каза Шърман, който е от Юниън Сити, Тенеси. „Ако имате градски центрове като Нешвил и Мемфис и препълването на Ноксвил, болниците са напълно пълни, няма да има къде да отидете."

Членът на съвета на Нешвил Емили Бенедикт в колона за гости в The Tennessean призова Лий да последва стъпките на други губернатори, като издаде заповед за оставане у дома в цялата страна. Лекари и кметове поискаха подобна заповед в две писма, изпратени до областния управител тази седмица.

„Нашата преценка е, че имаме малко време да „изравним кривата“ на настоящата ситуация“, се казва в писмото на лекарите. „Китай и Южна Корея постигнаха голям напредък, като наложиха ограничителни мерки. Искаме Тенеси да направи същото.“

„Решихме, че е само въпрос на време“

Джеф Робинсън, съсобственик на Blackhorse Pub and Brewery, която има локации в Clarksville и Knoxville, каза, че очаква това да се случи.

Дайте си сили със знанията и продуктите, от които се нуждаете за безболезнено утре, всичко това на официалния уебсайт на Hondrostrong .

„Решихме, че е само въпрос на време“, каза той. „Вече се прехвърлихме към правенето на повече неща за изнасяне; това е около 52% от нашия бизнес през последните два дни, петък и събота.

Поради социалното дистанциране и по-малкото хора, които влизат в трапезарията, Blackhorse премести компютърните терминали и телефонните линии и премести масите, за да може да подготви повече поръчки за вкъщи. Ресторантите вече предлагат бира за вкъщи, разчитайки на тяхната консервна дейност, базирана в Алкоа. Те продадоха 55 каси бира в събота само от ресторанта в Кларксвил, а също така продаваха и гроулери – запечатани стъклени кани с бира, които издържат няколко дни.

Но преминаването от лично хранене към храна за вкъщи ще намали бизнеса до около 25% от нормалните продажби. И това оказва голямо влияние върху 155-те души, които Blackhorse обикновено наема в цялата страна.

„Щетите, които нанася на нашия персонал, са наистина лоши“, каза Робинсън. „Можем да задържим някои хора да работят, но не ни достига да задържим всички да работят. Всеки персонал на малък бизнес е смазан.“

Blackhorse беше един от бизнесите, които претърпяха щети от торнадото, което разкъса центъра на Кларксвил през януари 1999 г. И това беше първият голям бизнес, който отвори отново центъра, проправяйки пътя за други да се върнат.

„Това е подобно на торнадото, само че е на бавен каданс вместо през нощта“, каза Робинсън. „Единственият положителен резултат, който получаваме, е, че когато всичко свърши, поне нашите съоръжения ще останат там.“

Окръзите в Тенеси правят подобни декларации

В Мърфрийзбъро кметът Шейн Макфарланд обяви местно извънредно положение в събота, което затвори фитнес залите и баровете и ограничи ресторантите за храна за вкъщи и доставка.

Slick Pig BBQ, което има местоположения в Murfreesboro и Smyrna, вече направи съкращения на персонал след голям спад в приходите през последните две седмици.

„Видяхме загуба от 50% приходи и в двата магазина“, каза мениджърът Мат Нелсън. „Много съм притеснен за моите служители и техните непосредствени финансови нужди. Трябваше да вземем някои наистина трудни решения за потенциални съкращения… и нито едно от тях не е по тяхна вина.“

Нанси Дедженаро в Мърфрийсборо и Крис Смит в Кларксвил допринесоха за този доклад. Брет Келман е здравен репортер за The Tennessean. Той може да бъде намерен на 615-259-8287 или на brett.kelman@tennessean.com. Следвайте го в Twitter на @brettkelman.

Новият коронавирус (COVID-19) е пандемия. Съобщените заболявания варират от много леки до тежки, включително смърт. Агенциите очакват широко разпространение в САЩ през следващите месеци и препоръчват социално дистанциране сред другите мерки за забавяне на разпространението. Обадете се на Вашия лекар и останете вкъщи, ако сте болни. Получете повече информация на CDC.gov/coronavirus или се свържете с информационната линия за коронавирус на Министерството на здравеопазването на Тенеси на 877-857-2945 от 10 сутринта до 22 часа CT всеки ден.

Няколко кмета на Тенеси и 10 лекари, представляващи медицински специалисти в целия щат, призоваха губернатора Бил Лий да издаде заповед, изискваща жителите да останат вкъщи в продължение на две седмици в опит да спрат разпространението на коронавирус.

В две писма, изпратени в петък и събота, и двете групи призовават губернатора да издаде заповед за „останете у дома“ или „подслон на място“, подобна на губернаторите в Калифорния и Илинойс. Писмото на лекарите настоява поръчката да започне още в неделя в полунощ.

Досега Лий не е предприел подобно действие. В неделя губернаторът издаде изпълнителна заповед за затваряне на фитнес залите и ограничаване на ресторантите и баровете до услуги за вкъщи и с кола, но в заповедта изрично се посочва, че не се изисква жителите да се приютяват на място.

Лидерите на Нешвил стигнаха по-далеч. Кметът Джон Купър и градските здравни служители издадоха заповед за „по-безопасно у дома“ в неделя сутринта, включваща повечето от препоръките, които лекарите бяха изпратили до губернатора.

Кметското писмо беше изпратено от кмета на Франклин Кен Мур, председател на групата на кметовете на Средния Тенеси, който каза, че пише „от името на няколко кметове и окръжни ръководители в Среден Тенеси“. Писмото от лекарите е подписано от представители на Медицинската асоциация на Тенеси, клона на Тенеси на Американския колеж по лекари и отдела по инфекциозни заболявания на Медицинския център на университета Вандербилт, както и други. Мур каза, че тези групи представляват повече от 6000 медицински специалисти в целия щат.

„Нашата преценка е, че имаме малко време да „изравним кривата“ на настоящата ситуация“, се казва в писмото на лекарите. „Китай и Южна Корея постигнаха голям напредък, като наложиха ограничителни мерки. Искаме Тенеси да направи същото.“

Медицинската асоциация на Тенеси събира подписи под онлайн петиция, настояваща за заповед за приют. Към неделя следобед петицията има повече от 8600 подписа.

Репортерът Кери Бартлет допринесе за този доклад.

Брет Келман е здравен репортер за The Tennessean. Той може да бъде намерен на 615-259-8287 или на brett.kelman@tennessean.com. Следвайте го в Twitter на @brettkelman.

Бившият американски сенатор Бил Фрист каза, че лидерите на Нешвил и Тенеси са реагирали „перфектно“ на разпространението на коронавирус и че е „седмици твърде рано“ да се отвори отново нацията за нормален бизнес.

„Инфекцията ще се влоши много и ще се ускори както тук, в Тенеси, така и в цялата страна“, каза Фрист във видео изявление, публикувано във вторник. „Ако се откажем от ангажимента си за социално дистанциране в този момент, днес, вярвам, че това ще доведе до катастрофално претоварване на нашите болници.“

Видеото на Фрист беше в отговор на няколко публични изявления на президента Доналд Тръмп, сигнализиращи за желанието му да облекчи федералните насоки за социално дистанциране и да рестартира американския бизнес, за да съживи рязко падащата икономика. Тръмп каза във вторник, че се надява да отвори отново нацията до Великден на 12 април.

Коментарите на Тръмп предизвикаха множество загрижени реакции както от лекари, така и от политици. Фрист е и двете: Той е виден хирург, чието семейство основа HCA Healthcare, и той изкара два мандата в Сената и се издигна до републиканско лидерство. Сега Фрист ръководи организацията с нестопанска цел NashvilleHealth.

„Президентът Тръмп е абсолютно прав, като очертава, че има две направления, по които трябва да действаме“, каза Фрист в своето видео изявление. „Едното, балансиране на ежедневните разходи за човешкото здраве с другото, значителни човешки икономически разходи, особено сред уязвимите хора. И двете са дълбоки до костите и са изключително болезнени.

Той добави по-късно: „Въпреки че смятам, че седмици е твърде рано за прилагане, сега е моментът да започнем да планираме системно повторно отваряне на нашата икономика – училищата, малкия бизнес, ресторантите – и да върнем хората на работа.“

Коркър: По-възрастните американци могат да се „жертват“ за икономиката

Позицията на Фрист се различава от тази на бившия американски сенатор Боб Коркър, който се застъпва за повторно отваряне на страната по-скоро, отколкото по-късно, за да се спаси потъващата икономика.

В крак с някои други консервативни политици, Коркър прегърна нарастващия аргумент, че по-възрастните американци, които са изложени на по-голям риск от вируса, трябва да са готови да понесат известен риск, за да защитят работните места и индустрията.

„Трябва ли моето поколение да е готово да понесе известна жертва и риск, за да могат по-младите поколения да имат по-добър живот?“ 67-годишният Коркър каза в интервю във вторник вечерта. "Така мисля."

Фрист също е посветил няколко епизода от своя подкаст A Second Opinion на пандемията от коронавирус. В последния епизод, посветен на въпроса за борбата с вируса с телемедицина, Фрист специално се застъпи за премахване на лицензионните разпоредби, които пречат на лекарите да практикуват медицина извън щатските граници.

„Безопасността на пациентите е на първо място, но лекарите в Северна Каролина и лекарите в Тенеси имат еднакви стандарти и няма причина да не споделяме този оскъден ресурс“, каза Фрист.

Тенеси направи точно това, което Фрист предложи. Миналата седмица Лий подписа изпълнителна заповед за премахване на ограниченията за лицензиране, така че лекари от съседни щати да могат да работят в Тенеси без медицински лиценз в щата, ако лекуват коронавирус.

Брет Келман е здравен репортер за The Tennessean. Той може да бъде намерен на 615-259-8287 или на brett.kelman@tennessean.com. Следвайте го в Twitter на @brettkelman.

Губернаторът Бил Лий издаде в понеделник двуседмична заповед за цялата държава, затваряйки несъществени предприятия и казвайки на жителите на Тенеси да останат вкъщи в опит да се борят с разпространението на коронавируса.

Заповедта за „по-безопасно у дома“, подадена в понеделник следобед, въвежда подобни ограничения, въведени от кметовете на Нешвил, Мемфис, Ноксвил и губернаторите на най-малко 30 други щата. През последните дни някои по-малки градове в Тенеси също въведоха такива заповеди.

„Това не е задължителна заповед за „убежище на място“, защото за мен остава много важно да защитавам личните свободи“, каза Лий на брифинг за новини в понеделник следобед.

Изпълнителна заповед 21 също беше подадена в понеделник, която конкретно нарежда временното затваряне на салони, спа центрове, концертни зали, театри и други закрити съоръжения за отдих.

Преди това Лий отложи затварянето на Тенеси повече от седмица, настоявайки, че заповедите в щата са трудни за изпълнение и че той предпочита да съветва социално дистанциране, вместо да го налага. Губернаторът цитира готовността на жителите на Тенеси да постъпят правилно.

Но отчаяните молби на кметове и медицински специалисти увеличиха натиска върху губернатора да предприеме по-агресивни действия.

Д-р Аарон Милстоун, лекар от реанимация на Франклин в челните редици на кампанията за оказване на натиск върху губернатора, каза, че епидемиологичните модели прогнозират, че заповедта за оставане у дома в цялата страна може потенциално да спаси хиляди животи.

„Единствената тактика, гарантирана за забавяне на разпространението на вируса и смекчаване както на напрежението върху нашите здравни доставки, така и на работниците, като същевременно защитава живота, е заповедта за оставане у дома, която губернаторът Лий трябваше да издаде преди повече от седмица“, каза Милстоун в изявление.

Към понеделник държавните здравни служители отчетоха 1834 случая и 13 смъртни случая в Тенеси в резултат на коронавируса, като някои от най-големите групи са в Нешвил, Мемфис и окръг Уилямсън. Най-малко 148 души са хоспитализирани.

Милстоун и други лекари казаха, че епидемиологичното моделиране на епидемията от коронавирус предполага, че пълната заповед за подслон на място може потенциално да промени живота на десетки хиляди само в Тенеси.

След изявлението на Лий в понеделник, Милстоун каза в изявление, че новата заповед „не стига достатъчно далеч, за да спаси животи и да задържи жителите на Тенеси в домовете им“.

Contents